Kantoor

tips fitter zitten

De hele dag zittend werken is niet alleen vermoeiend, het is ook nog slecht voor je gezondheid. Als je zittend werk uitvoert, wil dat niet zeggen dat je niet kan bewegen of dat je moet zitten om productief te zijn. juist regelmatig tijdens het werk bewegen verhoogd niet alleen je productiviteit maar verbeterd ook je gezondheid. Hieronder een paar tips om actiever te zitten.

  1. Zorg voordat je met zittend werk begint, dat je voldoende ruimte hebt in de knieholte: een vuist breedte ruimte tussen de zitting en de knie, zo voorkom je slapende benen.
  2. Bevries regelmatig je houding, hoe staat of zit je nu? Waar is je gewicht, in het midden, op 1 bil of been, zijn je schouders ontspannen of hoog opgetrokken? En je hoofd, houd je je hoofd recht of heb je je hoofd naar voren gestoken, of in je nek gelegd? Kan de houding beter, ga hier dan luchtig mee om corrigeer waar nodig. Zo bespaar je veel energie en je spieren hebben nog ruimte en tijd over om te herstellen.
  3. Ga na ieder half uur van je werkplek af. Zorg dat je dan minimaal 2 minuten beweegt, bijv. kopje koffie of thee halen, ga naar de wc, of loop een klein rondje lopen. Of loop de trap 5 keer op en af, erg goed voor de doorbloeding. Zo laadt je je energie weer op. De manier om echt verzuring van spieren tegen te gaan.
  4. Kijk minimaal ieder kwartier even van het beeldscherm af, of paneel, of als je precisie werk verricht even van je werk af. Zo voorkom je vermoeide ogen.
  5. Kies voor de meest actieve manier van bewegen om iets te bereiken de hele dag door, bijv. kies eerder voor de trap i.p.v. de lift. Ga naar het werk op de fiets i.p.v. met de auto Loop naar je collega en praat i.p.v. dat je een email stuurt. Zo blijft je fit de hele dag. Enthousiast? Kies deze manier ook voor thuis.
  6. werk je thuis, zorg dan dat je juist ook thuis voldoende beweegt. Ga voor een lunchwandeling, kan je je tafel verhogen thuis, dan zou je kunnen kiezen om bij een online meeting kiezen om dit staand te doen, dat is net even wat actiever.

Auteur

mboogerd@arboogerd.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *